Præ og interhospital transport og behandling af patienter med hjertesygdom
Kommisorium
I 2007 udarbejdede en arbejdsgruppe under Dansk Cardiologisk Selskab (DCS) og Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin (DASAIM) en organisatorisk rapport omkring den præ- og interhospitale transport af patienter med hjertesygdom. Formålet var at sikre en ensartet og optimal behandling af alle hjertepatienter med behov for akut transport i en ambulance. Siden udarbejdelsen er den præhospitale organisation og bemanding ændret markant. Den præhospitale behandling varetages i dag i organisatoriske enheder i hver region i Danmark. Herudover er den nationale lægehelikoptertjeneste etableret med drift af fire helikoptere i døgnberedskab. Den interhospitale transport varetages forskelligt i regionerne. I enkelte regioner varetager den præhospitale akutlæge transporterne – i andre er det et samarbejde mellem den præhospitale organisation (ambulancer og behandlere) og hospitalerne (læger og sygeplejersker). I takt med at flere, meget syge patienter transporteres til behandling på sygehusenes akutte hjertemodtagelser, er der behov for en opdatering af monitoreringskrav, kvalifikationer for følgepersonale og evt. behandlingsmuligheder i den præ- og interhospitale fase. Der ønskes udarbejdet et holdningspapir, der opdaterer rapporten fra 2007. Holdningspapiret skal udarbejdes i samarbejde med DASAIM. Den præhospitale temagruppe under DCS Akut Kardiologi arbejdsgruppe varetager udarbejdelsen. Udarbejdelsen følger DCS bestyrelses retningslinjer for holdningspapirer. Holdningspapiret tager udgangspunkt i DASAIMS "Vejledning for ledsaget interhospital transport" (DASAIM 2023). I rapporten er angivet fire forskellige risikokategorier. Der ønskes konkrete anbefalinger inklusiv kriterier for risikostratificering af de forskellige kategorier af hjertepatienter, der transporteres i ambulance:
- Akut koronart syndrom med opdeling på undergrupper, hjertestop med og hjertestop uden opnået spontan cirkulation
- Supraventrikulær takyarytmi
- Ventrikulær takyarytmi
- Bradykardi
- Kronisk og akut hjertesvigt inklusiv kardiogent shock
- Patienter som har fået stød fra en ICD
- Intensive hjertepatienter
- Patienter med aortadissektion
- Patienter med endokardit
- Patienter med lungeemboli.
Der ønskes specifikation for præhospital transport og interhospital transport. Såfremt der er specifikke anbefalinger omkring observation eller behandling bedes dette anført med reference til relevante afsnit i DCS nationale behandlingsvejledning. Der bedes for alle kategorier anvist relevant anbefalet hastegrad jævnfør hastegradsanvisning i Dansk Indeks (Danske Regioner 2017).
Forfattere
- Gro Egholm: Afdelingslæge, Ph.D., Hjertemedicinsk Afdeling, Odense Universitetshospital. Formand for den Præhospitale Temagruppe, Dansk Cardiologisk Selskab.
- Laurits Juhl Heinsen: Reservelæge Ph.D., Medicinsk Afdeling, Svendborg. Medlem af Arbejdsgruppen for Akut Kardiologi, Dansk Cardiologisk Selskab.
- Carsten Stengaard: Overlæge, Ph.D., Hjertesygdomme, Aarhus Universitetshospital. Medlem af Arbejdsgruppen for Akut Kardiologi, Dansk Cardiologisk Selskab.
- Rikke Meisler: Overlæge, Anæstesiologisk Afdeling, Hvidovre Hospital, Præhospital Akutlæge, Region Hovedstaden, Formand for Præhospital og Akutmedicinsk Udvalg (PAU) under DASAIM.
- Peter Blom Jensen: Overlæge, Anæstesiologisk-Intensiv Afdeling V, Odense Universitetshospital. Udpeget af DASAIMs bestyrelse.