Præ og interhospital transport og behandling af patienter med hjertesygdom

Kommisorium

I 2007 udarbejdede en arbejdsgruppe under Dansk Cardiologisk Selskab (DCS) og Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin (DASAIM) en organisatorisk rapport omkring den præ- og interhospitale transport af patienter med hjertesygdom. Formålet var at sikre en ensartet og optimal behandling af alle hjertepatienter med behov for akut transport i en ambulance. Siden udarbejdelsen er den præhospitale organisation og bemanding ændret markant. Den præhospitale behandling varetages i dag i organisatoriske enheder i hver region i Danmark. Herudover er den nationale lægehelikoptertjeneste etableret med drift af fire helikoptere i døgnberedskab. Den interhospitale transport varetages forskelligt i regionerne. I enkelte regioner varetager den præhospitale akutlæge transporterne – i andre er det et samarbejde mellem den præhospitale organisation (ambulancer og behandlere) og hospitalerne (læger og sygeplejersker). I takt med at flere, meget syge patienter transporteres til behandling på sygehusenes akutte hjertemodtagelser, er der behov for en opdatering af monitoreringskrav, kvalifikationer for følgepersonale og evt. behandlingsmuligheder i den præ- og interhospitale fase. Der ønskes udarbejdet et holdningspapir, der opdaterer rapporten fra 2007. Holdningspapiret skal udarbejdes i samarbejde med DASAIM. Den præhospitale temagruppe under DCS Akut Kardiologi arbejdsgruppe varetager udarbejdelsen. Udarbejdelsen følger DCS bestyrelses retningslinjer for holdningspapirer. Holdningspapiret tager udgangspunkt i DASAIMS "Vejledning for ledsaget interhospital transport" (DASAIM 2023). I rapporten er angivet fire forskellige risikokategorier. Der ønskes konkrete anbefalinger inklusiv kriterier for risikostratificering af de forskellige kategorier af hjertepatienter, der transporteres i ambulance:

  • Akut koronart syndrom med opdeling på undergrupper, hjertestop med og hjertestop uden opnået spontan cirkulation
  • Supraventrikulær takyarytmi
  • Ventrikulær takyarytmi
  • Bradykardi
  • Kronisk og akut hjertesvigt inklusiv kardiogent shock
  • Patienter som har fået stød fra en ICD
  • Intensive hjertepatienter
  • Patienter med aortadissektion
  • Patienter med endokardit
  • Patienter med lungeemboli.

Der ønskes specifikation for præhospital transport og interhospital transport. Såfremt der er specifikke anbefalinger omkring observation eller behandling bedes dette anført med reference til relevante afsnit i DCS nationale behandlingsvejledning. Der bedes for alle kategorier anvist relevant anbefalet hastegrad jævnfør hastegradsanvisning i Dansk Indeks (Danske Regioner 2017).

Rapportinfo
Forfattere
  • Gro Egholm: Afdelingslæge, Ph.D., Hjertemedicinsk Afdeling, Odense Universitetshospital. Formand for den Præhospitale Temagruppe, Dansk Cardiologisk Selskab.
  • Laurits Juhl Heinsen: Reservelæge Ph.D., Medicinsk Afdeling, Svendborg. Medlem af Arbejdsgruppen for Akut Kardiologi, Dansk Cardiologisk Selskab.
  • Carsten Stengaard: Overlæge, Ph.D., Hjertesygdomme, Aarhus Universitetshospital. Medlem af Arbejdsgruppen for Akut Kardiologi, Dansk Cardiologisk Selskab.
  • Rikke Meisler: Overlæge, Anæstesiologisk Afdeling, Hvidovre Hospital, Præhospital Akutlæge, Region Hovedstaden, Formand for Præhospital og Akutmedicinsk Udvalg (PAU) under DASAIM.
  • Peter Blom Jensen: Overlæge, Anæstesiologisk-Intensiv Afdeling V, Odense Universitetshospital. Udpeget af DASAIMs bestyrelse.
Vi bruger cookies for at optimere funktionaliteten af denne hjemmeside, og indsamler statistik til forbedring af din brugeroplevelse. Ved at anvende hjemmesiden accepterer du denne brug af cookies i overenstemmelse med vores privatlivspolitik.
OK