Hjerte-MR
Magnetisk resonans undersøgelse af hjertet (CMR) er både internationalt og nationalt nu velintegreret i klinisk hverdag, og i takt med bedre tilgængelighed indgår CMR i Danmark som en naturlig del af udredningsprogrammet indenfor et bredt spektrum af hjertekarsygdomme. CMR er en tomografisk teknik som kan visualisere hjertet i tre dimensioner, og benyttes til bindevævskarakteristik med naturlige og indgivne kontraststoffer og ikke-invasiv kvantitering af flow og vævsperfusion. CMR benyttes ofte til morfologisk vurdering af myokardiet og til myokardieperfusionsmåling i tillæg til kvantitering af hjertekamrenes rumfang, fyldning- og tømning samt flowmåling over hjerteklapperne og i de store kar. CMR betragtes i dag som non-invasiv guldstandard ved flere af de nævnte problematikker, men CMR har grænseflader til de fleste andre billeddannende teknikker inden for kardiologi, og der er derfor behov for at præcisere CMRs muligheder og begrænsninger og de ofte komplementære oplysninger, der opnås med tilgrænsende teknikker. I Danmark udføres CMR på flere og flere hospitaler, hvorfor det er nødvendigt at beskrive minimumkompetencer for uddannelse af kardiologer indenfor CMR og for at standardisere CMR protokoller og rapportering.
DCS ønsker en opdatering af CMR holdningspapiret fra 2010 med henblik på at sikre en ensartet høj kvalitet i Danmark. Holdningspapiret har til formål dels at beskrive indikationer for CMR men også at angive hvornår undersøgelsen er knap så egnet. Anbefalede krav til organisation omkring CMR funktionen herunder uddannelse, kompetenceniveau og kvalitetssikring ønskes også beskrevet.
Forfattere:
Jawdat Abdulla, Karam Sadoon Majeed Al-Zuhairi, Sanaz Amin, Søren Skøtt Andersen, Annemie Stege Bojer, Morten Böttcher, Jens Dahlgaard Hove, Won Yong Kim, Kasper Kyhl, Jacob Lønborg, Per Lav Madsen (formand), Redi Pecini, Anna Axelsson Raja, Dragana Rujic, Ahmad Sajadieh, Juliane Elizabeth Theilade, Jens Jakob Thune, Niels Grove Vejlstrup og Tomas Zaremba.