NBV udvalget

Årsberetning 2023/2024

Det er første år at jeg er NBV-formand. Jeg vil derfor starte med at sige tak til den tidligere formand for udvalget overlæge Hans-Henrik Tilsted og udvalget erfarende medlemmer, som alle har sikret kontinuitet i arbejdet ved en grundig overlevering af opgaverne. Herudover en stor tak til de mange DCS-medlemmer som har bidraget til det store frivillige ulønnede arbejde med ESC endorsement og NBV’en, kerneopgaver i det videnskabelige arbejde i vores selskab. Medlemmer fra flere andre lægelige specialeselskaber har også bidraget med årets arbejde, så også en stor tak til dem.

Siden DCS-årsmødet 2023 har DCS endorset 4 nye ESC-guidelines – 1. CVD and Diabetes, 2. Cardiomyopathies, 3. Endocarditis, 4. Acute Coronary Syndromes (ACS) og én ESC focused guidelines update om Heart Failure. NBV 2024 bliver tilgængeligt online i forbindelse med DCS’ årsmøde maj 2024, og denne har samme 41 kapitler som tidligere, hvor nogle er uændret og andre med minor/major revision.

Årets arbejde i udvalget har været præget af DCS’ nye strammere habilitetsregler. Disse er lavet for at sikre at vi som videnskabeligt kardiologisk selskab har en behørig armslængde til potentiel påvirkning fra medicinalindustrien. Der er NBV-udvalgsmedlemmer som har trukket sig fra udvalget før årets arbejde er påbegyndt grundet ansættelse i medicinalindustrien. Vi har heldigvis med succes fået flere nye ad hoc medlemmer i udvalget efter godkendelse af DCS-bestyrelse. De nye habilitetsregler har også været en udfordring for selve ESC-endorsement og NBV-arbejdet, da de har ført til at flere tidligere forfattere og referenter har trukket sig fra opgaverne. De nye habilitetsregler blev dog først endeligt godkendt af DCS’s ekstraordinære generalforsamling ved efterårsmødet 2023, hvilket var EFTER arbejdet med endorsement og NBV reelt var begyndt. DCS’ bestyrelse besluttede derfor at give dispensation til årets arbejde til forfattere og referenter, som søgte dispensation grundet de nye regler, dette for at sikre sig at arbejdet kunne gennemføres indenfor den givne tidsramme.

Ligesom tidligere år har deadlines ved indlevering af materiale til udvalget i flere sammenhænge være overskredne med multiple rykkermails og en stor arbejdsbyrde for både udvalget medlemmer og forfattere/referenter. Alle har arbejdet intensivt for at komme i mål. Dette har givet anledning til eftertanke i udvalget  - er noget vi kan gøre for at optimere processen? Vi er derfor gået i gang med at se på om vi kan gøre arbejde lettere for alle ved at samle alle relevante oplysninger om det kommende års ESC endorsements og NBV 2025 på DCS’s hjemmeside og på sigt få adgang til et online system til at understøtte review- og publikationsprocessen i stedet for multiple mails mellem udvalgsmedlemmerne og de flere hundrede forfattere og referenter.

På vegne af NBV-udvalget som i 2023-2024 bestod af:

Anna Axelsson
Ann Bøcher Secher Banke
Bo Kobberø Lauridsen (afgående webmaster)
Claus Kjær Pedersen
Helle Søholm
Ida Ransby Schneider
Jesper James Linde
Joakim Bo Kunkel (ny webmaster)
Rebekka Vibjerg Jensen
Svenja Nørgaard Morthorst
Nick Mattsson
Nina Pernille Gardshodn Buch

Jacob Moesgaard Larsen (Formand)

Vi bruger cookies for at optimere funktionaliteten af denne hjemmeside, og indsamler statistik til forbedring af din brugeroplevelse. Ved at anvende hjemmesiden accepterer du denne brug af cookies i overenstemmelse med vores privatlivspolitik.
OK