Akut Kardiologi

Årsberetning 2023/2024

Arbejdsgruppen for Akut Kardiologi har fortsat i år haft fokus på at varetage selskabets interesse på tværs af mange interessefelter. Vi arbejder ofte med områder der går på tværs af DCS’s andre arbejdsgrupper samt koordinerer fælles notater og arbejdspapirer med andre videnskabelige selskaber og andre interessenter inden for de tværgående patientforløb, der har betydning for den akutte kardiologi.

Arbejdsgruppen inddeles overordnet med 4 temagrupper og ledsagende formænd:

1.  Out-of-hospital cardiac arrest (OHCA)

2.  Akut koronart syndrome (AKS)

3.  Akut hjertesvigt

4.  Præhospital diagnostik og visitation af hjertepatienter

Igen i år har vi haft et stort engagement i flere NBV-kapitler. Vores overordnede fokus har i år været at forsøge at nå ud i hele landet. Vi holder fortsat virtuelle gruppemøder den første tirsdag i hver måned. Alle medlemmer med interesse for akut kardiologi er velkomne til disse møder, hvor målet er at skabet et stærk fagligt og videnskabeligt netværk i Danmark inden for tidskritiske akutte kardiologiske tilstande.  I år var det Temagruppen for AKS i samarbejde med temagruppen for Præhospital diagnostik og visitation der stod for at tilrettelægge arbejdsgruppens årlige temamøde, som i år havde fokus på AKS lige fra den præhospitale televisitation, over komplekse cases og frem til udskrivelsen. Mødet var velbesøgt med mange gode diskussioner og erfaringsudvekslinger.

Temagruppen for OHCA: (Formand John Bro-Jeppesen)

Temagruppen for hjertestop uden for hospital har i 2023/2024 været engageret i

NBV kapitlet der har gennemgået mindre tilrettelser. Forfattergruppen til NBV kapitlet har dette år været uændret, men det er fortsat formålet at der tilføres friske kræfter til arbejdet med opdateringen af kapitlet.

Temagruppen for AKS: (Formand Dan Eik Høfsten)

ESC udgav i 2023 nye guidelines for diagnostik og behandling af AKS, som vi i temagruppen har gennemgået nøje med henblik på om vi kan tilslutte os dem i Danmark. Det har været en meget positiv og frugtbar proces, med samarbejde med både Dansk Thoraxkirurgisk Selskab, og DCS’ arbejdsgrupper for hhv. Interventionel Kardiologi, Trombokardiologi samt Præventiv kardiologi og Rehabilitering.

De nye guidelines er unikke fordi de for første gang samler alle typer af AKS (både STEMI og NSTE-AKS) i samme guideline. Som noget nyt, afholdt vi forud for høringsfasen et virtuelt seminar for alle medlemmer, hvor de nye guidelines blev præsenteret og diskuteret. Overordnet er der meget få anbefalinger der afviger fra dansk praksis, og vi har derfor kunne tilslutte os guidelines med relativt få kommentarer.

Repræsentanter fra temagruppen har i det forgangne år også deltaget i arbejdet med at skrive et holdningspapir om diagnostik og behandling af Spontan Koronararteriedissektion (SCAD), et emne præget af mange holdninger men desværre også meget beskeden evidens. Vi er derfor stolte af at have bidraget til et holdningspapir, der forsøger at danne overblik og i højere grad ensarte behandlingen på tværs af landet.

Temagruppen har efterfølgende revideret årets NBV kapitel om AKS så det både reflekterer ændringer i guidelines samt de nye nationale anbefalinger vedrørende SCAD.

Temagruppen har desuden i samarbejde med temagruppen for Præhospital diagnostik og visitation stået for at tilrettelægge arbejdsgruppens årlige temamøde.

Temagruppen for akut hjertesvigt: (Formand Marija Todorovic)

Vi har i temagruppen haft fokus på opdateringen af kapitel 4 (akut hjertesvigt). Der er samlet et nyt hold omkring kapitlet. Kapitlet er opdateret med fokus på dette samt med et fokus på overgangen fra at være akut hjertesvigtpatient til at skulle udskrives til HIK. Hvad skal der startes op under indlæggelsen samt hvor hurtigt kan vi / skal vi gå i gang?

Derudover arbejder vi i temagruppen med at få hæmodynamisk vurdering af patienter, indført som et kompetencekort i hoveduddannelse i kardiologi.

Generelt har vi fokus på de hæmodynamiske parametre i vurderingen af den akutte kardiologiske patient.

Temagruppen for Præhospital diagnostik og visitation af hjertepatienter: (Formand Gro Egholm). Den akutte kardiologiske patient starter sit forløb gennem præhospitalet. Samarbejdet med det præhospitale område og visitering af de kardiologiske patienter, er derfor den opgave vi stiller skarpt på.

Temagruppen for »Præhospital diagnostik og visitation af hjertepatienter« har afholdt temagruppemøde den 14 marts sammen med AKS gruppen. Desuden har vi arbejdet med revidering af kap 2 og kap 4 i NBV.

Derudover har vi arbejdet sammen med det præhospitale område om revidering af ”Dansk Index”, et visiteringsredskab der bruges præhospitalt. En opgave som vi vil arbejde videre med, frem mod etableringen af version 2025.

Tiden og forudsætningerne for organiseringen af den televisitation vi har i dag, var langt anderledes end de forudsætninger der gør sig gældende i dag med bl.a. indførelsen og udbygningen af FAM’er og regionerne. Vi har i det forgangne år arbejdet med et større kvalitetsprojekt, hvor vi forsøger at afdække televisitation i Danmark. Gennem de sidste år ser vi, i flere regioner, en stigning i antallet af tilsendte tele ekg’er. Vi kigger på hvorfor vi ser denne stigning og hvordan vi kan sikre optimal visitation.

Vi mener at vi med fordel kan undersøge hvorledes vi udnytter vores ressourcer godt nok, får den bedste visitering af vores hjertepatienter, og ensarter regionale forskelle.

Konstitueret formand Gro Egholm

Vi bruger cookies for at optimere funktionaliteten af denne hjemmeside, og indsamler statistik til forbedring af din brugeroplevelse. Ved at anvende hjemmesiden accepterer du denne brug af cookies i overenstemmelse med vores privatlivspolitik.
OK